/Home/Informatie/Contact/Sitemap

Monument voor Herman Boerhaave

Herman Boerhaave (1668-1738) studeerde theologie, wijsbegeerte, wiskunde en medicijnen.

Hij promoveerde in 1693 in Harderwijk in de geneeskunde en werd in 1709 hoogleraar in Leiden, waar hij werkte in het Caecilia Gasthuis en beroemd werd om zijn klinische lessen. Zijn methode van lesgeven trok studenten uit binnen- en buitenland. In Pruissen was de 'methode van Boerhaave' voorschrift voor alle hoogleraren geneeskunde. Boerhaave gaf medische adviezen aan o.a. tsaar Peter de Grote en de latere keizer Frans I van Oostenrijk.

Het grafmonument met de tekst "Heiligdom voor de heilbrengende Boerhaave" werd opgericht in 1762 en gemaakt door Anthony Wapperon. Dit monument is vervaardigd in neo-classicistische stijl. De urn met de hoofdjes is op de Romeinse oudheid geïnspireerd. De slang symboliseert de geneeskunde, de brandende toorts van het leven.

Plattegrond